Borissza Logó
Ma 2014. október 24, péntek, Salamon napja van.
címoldal tollforgató borongoló tallózó borbíró webajánló
| még több
Cikkek
A Fröccs
Borospoharak
Háztáji borkészítés (HowTo)
Ötletes borszekrény házilag
Borhibák és borbetegségek
De ki is az a Szent Orbán?
Bortörténeti időutazás
Ne igyunk zsákbamacskát!
Mitől száraz vagy édes a bor?
A jégbor
Vörösborban a hosszú élet titka?!
Az aszúbor és az ő puttonya

Háztáji borkészítés (HowTo)

Néhány hasznos tanács egy kezdő amatőr vincellértől, kezdő amatőr vincelléreknek 20-200 liter háztáji bor készítéséhez:

 • Az őszi napfény hatására a szőlőfürtök megérnek, és bennük 15-25 százalék cukor képződik. A szüretet akkor kezdjük meg, amikor a cukorfok már nem emelkedik. Ne várjunk túl sokat a szürettel, mert a bogyók savtartalma nagyon csökken, és a szürkepenész is nagy kárt tehet a fürtökben.
 • Ne törekedjenek fajbor előállítására. Nem baj, ha a bor több szőlőfajtából készül, így lesz jellegzetes, egyéni ízű, zamatú, háztáji bor. Borkészítés - szőlőprés
 • Nem kell a bort a háztájiban agyonfényesíteni. Elégedjünk meg azzal, hogy a pincében és a helyi fogyasztás alkalmával kristálytiszta marad, és csak a rövidebb szállítást, tárolást viseli el.
 • Készítsünk alacsony alkoholtartalmú, de üde, illatos bort, amelyből jóízűt lehet kortyolni anélkül, hogy fejbe-verné a fogyasztóját.
 • A legtöbb borbetegséget és borhibát a tisztaság hiánya okozza, ezért a borászkodás legfőbb követelménye a tisztaság. Ez már az edények előkészítésénél kezdődjön és kísérje végig a bort a pohárig.
 • A háztáji pincében a bort fahordóban vagy üvegballonban erjesszük ki és tároljuk. A műanyag edények erre a célra csak átmenetileg alkalmasak.
 • A megzúzott és lecsumázott egészséges szőlőhöz adjunk 100 kg-onként 10g kristályos borként1. Penészes, rothadt szőlőhöz 20-30 g szükséges. Préselés közben a mustot fokoljuk2 meg, hogy tájékozódjunk leendő borunk várható alkoholtartalmáról. Minden cukorfokból (normál erjedéssel) 0,6 alkoholfok származik. A mustot csak mustsűrítménnyel szabad javítani, cukorral a javítás tilos! 100 kg átlagos szőlőből 65-70 liter mustot nyerünk.
 • Az erjesztőhordót csak kétharmadáig töltsük meg musttal. Arra törekedjünk, hogy az erjedés minél előbb meginduljon, és gyorsan fejeződjék be. Ezt elősegítheti a fajélesztők3 használata. Ha a must kierjedt, akkor a hordót teletöltjük.Ekkor már ajánlatos az újbort megkóstolni, hogy annak értékéről, esetleges hibáiról tájékozódjunk.
 • Egy hónappal az erjedés befejeződése után a bort lefejtjük a hordó aljában összegyűlt seprűről, aminek a mennyisége a bor 6-8 százaléka szokott lenni. Fejtés közben a borhoz ismét 10g/100 liter borként keverünk. Ilyenkor a hordót már teljesen teletöltjük, hogy a bor minél kevésbé érintkezzen a levegővel. Egy-két hét múlva azt fogjuk tapasztalni, hogy a hordóban a bor egy kissé megapadt, ekkor a hordót feltöltögetjük. A kisebb hordók felülete viszonylag nagyobb, ezért ezekben a bor jobban apad. Óbort - óborral, újbort - újborral töltögessünk fel. A hordó NE legyen darabban, mert akkor a bor megvirágosodik, megecetesedik, vagy más borbetegséget kap. Borkészítés - hordó
 • A háztáji pincében ne végezzünk bonyolult iskolázó pinceműveleteket, de derítésre, szűrésre és házasításra itt is szükség lehet. Ha a borunk zavaros, akkor ez akadályozza az íz-, illat-és zamatanyagok kialakulását. Az ilyen bort deríteni kell, de erre csak a kierjedés után 2-3 héttel vállalkozzunk. Fehérboroknál a csersavzselatinos, vörösboroknál a tojásfehérjés derítés alkalmazható, de ennél egyszerűbb a bentonitos (Deriton, Neoder) derítés, amely megszabadítja a bort a zavarosodást okozó szerves vegyületektől. Ha a bor letisztult, akkor minél előbb le kell fejteni az aljról.
 • A szilárd, lebegő szennyeződést tartalmazó bort szűrjük át.
 • A házasítás nem pancsolás. Jó bort ne házasítsunk rosszal, mert a rosszat nem javítja, de a jót elrontja. A tiszta bort se házasítsuk a zavarossal. Ellenben a lágy bort javíthatjuk azzal, ha savas borral keverjük el, és a színtelenítésnek is a házasítás a legegyszerűbb módja.
 • Ha sikerült kellemes italú és kristálytiszta bort előállítanunk, akkor érdemes megpróbálkozni a házi palackozással is. Ennek az az előnye, hogy a hordók vagy ballonok sohase lesznek darabon! A megtöltendő palackokat gondosan tisztára kell mosni, feltöltés után parafadugóval le kell zárni. Rangosabb lesz a palack, ha a dugót pecsétviasszal leforrasztjuk és saját készítésű címkét is ragasztunk rá.A palackot hűvös helyen, lehetőleg pincében, lefektetve hónapokig (esetleg egy- két évig) is eltarthatjuk.

lábjegyzet
1 Kálium-piroszulfit, kálium-metabiszulfit , K2S205, a bor kénezésére használt borkezelő anyag.
2 A mustban fellelhető cukortartalom mérésére szolgáló eszköz
3 Színtenyésztett borélesztő. Különböző borvidékekről származó, ismert, jó tulajdonsággal rendelkező, egy sejtből előállított borélesztő tisztatenyészet. A velük erjesztett bor zamatanyaga tisztább, jobb minőségű lesz. Speciális feladatokra is alkalmasak: például extrém magas cukortartalom kierjesztése, hideg körülmények közötti erjesztés.

szerkesztő: csaba
forrásanyag: dr. Bálint György
Add a Startlaphoz
leválaszt 

Get the Flash Player to see this player.

© 2007-2012